vrijdag 22 juni 2012

Alleen op reis... of toch niet helemaal

Wat doe je als je vakantie hebt en niet thuis wil zitten? Je gaat op reis. Ik ben nog nooit alleen op reis gegaan. Altijd was er iemand bij, een vriendin, een lief, familie of een hoop onbekenden. Nu ben ik alleen. Ik durfde niet. Ik had me al neergelegd bij een vakantie onder mijn fleecedeken. Tot ik besefte dat ik me niet mocht laten kennen. Dus begon ik te plannen.

Ik wilde niet te ver rijden, want ik rij niet graag, en al helemaal niet alleen. Het werd dus Frankrijk. Kon ik in één ruk mijn Frans wat oefenen. Niet ver in Frankrijk, dat kom je uit bij de champagnestreek. Dijon en van daar terug naar Waterloo, via Reims.

Omdat ik niet graag alleen rij en ik ook behoorlijk eco-minded ben, postte ik mijn heenreis op drie carpoolwebsites: blablacar.com, samenrijden.nl en toogethr.com. Het zou nog ecologischer zijn moest ik meerijden met één van de aangeboden ritten, maar aangezien Jaro meereist en hij in de auto moet slapen, is dat geen optie.

Helemaal alleen op reis gaan, zie ik niet zitten. Daarom heb ik via CouchSurfing hosts gezocht in Dijon en Châlons-en-Champagne. Ik heb intussen 3 hosts gevonden en mag alvast mee naar een festival, een champagnediner en een lichtspel ter ere van Henri IV. Eén avond moet ik nog opvullen. Misschien dat ik die nacht op hotel doorbreng. Kwestie van toch te kunnen zeggen dat ik een beetje alleen gereisd heb.

Het zou ideaal zijn als CouchSurfing zou samenwerken met een carpoolwebsite. Want surfen is leuk, maar surfen en poolen is nog beter. Denk maar aan de niet verwarmde en gekuiste hotelkamers en de kilo's CO2 die je uitspaart. 113 kilo in het geval van mijn nog niet gevonden carpooler. (aanvragen blijven welkom) Ik stelde CouchSurfing via Twitter voor om samen te werken met BlaBlaCar, omdat dat een Engelstalige website is en beter uitgebouwd dan toogethr.com, maar behalve dat ze mij zijn gaan volgen, heb ik geen reactie gekregen. Hopelijk komt die samenwerking er nog. 

Wie het graag toch wat onafhankelijker en avontuurlijker aanpakt, kan zich inschrijven op Camp in my garden. Een gelijkaardig initiatief als Couch Surfing, maar dan om je tent in andermans tuin te zetten. 

blablacar.com
samenrijden.nl
toogethr.com


10 opmerkingen:

Martin Voorzanger zei

Leuke blog post. Ik ben de initiatiefnemer van Toogethr. Alle aanbieders van carpooling / meerijden hebben dezelfde uitdaging: zoveel mogelijk aanbod genereren. Aanbod leidt tot vraag, helaas in mindere mate andersom. Daarom richten we ons voornamelijk in deze fase op automobilisten - en nog niet op samenwerking met bijv. couchsurfing (alhoewel ik zelf fervent lid/gebruiker/aanbieder ben).
Ik zou zeggen: blijft het proberen. Niet alleen voor ritten naar Frankrijk, maar ook voor andere gelegenheden.

Herman Horsten zei

En met het tentje? Je hebt heel leuke kleine, rustige campings en het is spotgoedkoop.

Veerle zei

Hallo Martin,

Bedankt voor je reactie! Hoe heb je op mijn blogpost uitgekomen?

Ik heb een aantal mensen verteld over de carpoolwebsites, en hun reactie was ook om binnenlandse ritten online te zetten. Hopelijk wordt dat een trend en kunnen we zo ons steentje bijdragen.

Groetjes,

Veerle

Veerle zei

Herman,

Via CouchSurfing leer je de streek en de mensen veel sneller kennen, dat heb je op een camping niet. Ieder zijn ding!

Sab zei

Hi Veerle

Leuke post!

In Duitsland is carpooling onder de studenten al jaren populair met websites a la www.mitfahrgelegenheit.de en www.mitfahrzentrale.de . Hopelijk wordt het in BE ook een trend.

En couchsurfing zal de max van een ervaring zijn. Enkel nog maar positieve ervaringen over gehoord.

Enjoy!!!

Veerle zei

Hey Sabrina,

Bedankt voor de tip! Misschien is België gewoon te klein opdat carpoolen echt populair zou kunnen worden?

Ik heb al gecouchsurfed in New York, Amsterdam en Boedapest, en het is inderdaad een heel leuke manier van reizen. Dit is de eerste keer dat ik het alleen doe, maar het zal ongetwijfeld meevallen!

Tot eind september, op jouw Dubaise couch!

Nadja Norden zei

Dag Veerle,
Hier nog een nuttige tip.

http://www.vief.be/vrije-tijd/wat-er-in-je-reisapotheek-niet-mag-ontbreken.html

Ik wens je een mooie vakantietrip.

Nadja (die zopas “36” – wel in omgekeerde volgorde !(Lach) – is geworden.

Gloria zei

Dat lijkt me een superleuk vakantieplan. En wat is er mis met "alleen" reizen? Er zijn wel meer mensen die dat doen. Tijd voor jezelf, noem ik dat ;-)

vakantie huizen in spanje zei

Het maakt wel uit dat met wie je gaat, zeer mooi uitgewerkt, denk ik dat het een zeer authentiek post, ik informatie heb, reizen echt een aantal goede herinneringen te maken.

Anoniem zei

My name's Xavier from Palm Springs, United States and I have to say your article is really thoughtful. The clarity of your article is quite nice and I can suppose you are an pro on this subject. With your authorization, would you permit me to grab your RSS feed to keep updated with future posts? Thanks a million and please continue the awesome work.

My webpage ... "general court-martial"