vrijdag 31 juli 2009

Wie het huisje poetst heeft het gedaan

Gedurende mijn relatief korte leven zijn er al heel wat poetsvrouwen de revue gepasseerd. Ze hebben er met zijn allen dan ook een geweldig zootje van gemaakt. Van de antieke vaas op de kast op de gang tot onze hamster Herman, alles moest eraan geloven. Vorige week nog verdween er twintig euro uit de commode. Vast die nieuwe uit Rwanda.

Sommigen hebben het lang uitgehouden. Krysta uit Polen, Aïsha, een Belgisch-Marokaanse en Yvonne, een geboren en getogen Kongolese. Respectievelijk de antieke vaas op de kast op de gang, onze hamster Herman en een ongelukkige val van het roze keukentrapje betekenden in het beste geval na jarenlange dienst de wisseling van de wacht. Anderen waren minder gelukkig. Die stootten, krasten, braken en vernielden op hun eerste dag van pure zenuwen allerlei huis- tuin- en keukenspullen en mochten meteen hun schop afkuisen.

Of het nu het gevolg is van stereotiep denken dan wel van een proces van gewenning, het toeval wil dat alles wat sinds de komst van de resem poetsvrouwen fout gaat in ons huishouden hun schuld is. Per definitie. Zo ook de chocoladebruine streep die ik in een moment van opperste verrukking (lees: onoplettendheid) op de sneeuwwitte bank achterliet (geen wonder dat ze zo'n enorme kont heeft, ze zit hele dagen te snoepen), de kras die mama bij het stiekem passen van mijn naaldhak maakte op het parket (ze draagt toch wérkéluk niet het gepaste schoeisel), de schroeiplek die mijn broer met zijn verboden sigaret in het gordijn maakte (als ze dan toch wil roken in ons huis, kan ze wel uitkijken dat ze de boel niet in de fik steekt) en de gebruikte condoom die verdwaald in het midden van de gang tussen alle drie de slaapkamers in lag (dit doet de deur dicht!).

Van alle vermeende ongevallen zagen we met onze eigen ogen gebeuren: het in duizend stukken vallen van de antieke vaas op de kast op de gang (Jezusmina, you know what that costs?), het verdwijnen van Herman in de slurf van de stofzuiger (You killed him! You killed him!) en de ongelukkige val van het roze keukentrapje (While you’re there, can you pick up that piece of paper?) Desalnietemin zijn we er zo goed als zeker van dat al de overige onregelmatigheden ook aan onze kuiseenheid toegeschreven kunnen worden. Zoals het ook de schuld van de tuinman zou zijn dat de staart van de raskat van de buren onder de grasmachine terechtkwam. Als we een tuinman hadden.

7 opmerkingen:

Nadja Norden zei

Lieftallige mooie knappe Veerle♥,
Weer met veel genot je nieuw verhaal gelezen! Ferdinand BORDEWIJK had het echt niet beter gekund. Iedereen heeft zo haar verhaal over “kuisvrouwen” maar niet iedereen kan er een kunstwerk van maken. De spanning zit erin tot op het laatste en de ontknoping is prima!
Je hebt het misschien niet gemerkt, maar ik heb je in mijn Blog nog eens vermeld, met een lieve groet, bij de boekpresentatie van Marko Heijlen “Een Hollander verkent Vlaanderen”, een aanrader, die je, zover je hem nog niet hebt, moet aanschaffen. Je kunt er ook nog inspiratie uithalen.
Onlangs waren we in Amsterdam en mijn Hollandse vriendin Manja vleide me “Je spreekt zo goed Nederlands, weliswaar Belgisch Nederlands, maar voor een Oost-Duitse zo goed”. Ja, ten eerste leef ik in Vlaanderen en moet dus niet “Zeg eens AA” spreken met een woordenschat van boven de Moerdijk, en ten tweede DDR Burger zeggen dat is wel echt teveel gevraagd, aan “Oost-Duitse” ben ik inmiddels wel gewoon.
Ik behoor, net zoals mijn edele geliefde ♥♥Enissa♥♥ tot de groep “nieuwe Vlamingen”, onze voertaal is dus net Nederlands, zeg maar het Vlaams.
Is je vakantiewerk in de HOB Muntplein goed afgelopen? Waren er daar geen “potentiëlen”? :D
Je mag je deze week of volgende week aan mijn tweede bespreking van “Misschien moet ik non worden” van Veerle♥Goossens verwachten. Ik zal niet mals zijn :D
Kus. Veel liefs,
Je vriendin
Nadja
<3<3<3

Suusje Q. zei

Ha Veerle,

Wat een prachtig geschreven stukje weer! Je laatste zin vind ik erg grappig!

Liefs, Suusje

Meloentje zei

Hahaha, wat een leuke post.
Ik heb er weer van genoten!
Vooral de laatste alinea, geweldig!

Dankjewel trouwens voor het compliment!
Ik vond het wel weer tijd voor een nieuwe look voor mijn blog hihi ;)
En helaas ben ik dat niet op die foto, I wish! Ik heb bruin haar ;)
Liefs!

Enigma zei

Hi Veerle,

Weer en geweldig stuk schrijfwerk!
Hihi, doet me stiekem terug denken aan alle vrouwen die hun weg in én vooral uit mijn huis hebben gevonden :) Haa, die mama en papa met onze poetsvrouwen...

Ben blij nog wat van je te kunnen lezen, het was weeral een tijdje geleden!
Hoe bevalt de vakantie je?

xx Nikki

Nadja Norden zei

Liefste Veerle♥,
Deze dagen heb ik het zeer druk gehad, ondermeer met de Herdenking van Marguerite BERVOETS. Ik denk dat ik het deze zal klaar spelen om de nieuwe recentie van “Misschien moet ik non worden” in mijn blog te publiceren. Ik doe dat heel graag.
’t Is inderdaad het lot van publicisten, van schrijfsters, om soms heel hard aangepakt en neergekamd te worden, dikwijls door mensen die zelf niet in staat zijn om iets te schrijven en te publiceren. Op zijn Brussels gezegd: “Trekt a da ni oen, loatj ze moa zievere!”.
Je mag heel fier zijn op je schrijftalent, mijn vergelijking van Veerle♥Goossens met F. BORDEWIJK is geen sentimentele overdrijving, maar met kennis van zaken. Schrijf dus verder, er zijn genoeg lezeressen die geestdriftig op nieuwe geschriften van Veerle♥Goossens wachten.
Kus. Veel liefs,
Je echte vriendin (“Potentieel”! Pas op! :D)
Nadja
<3<3<3

Nadja Norden zei

Lieftallige knappe Veerle♥,
Mijn “officiële” recensie van je boek is eindelijk klaar en online. Zij blijft nog altijd voor verbeteringen vatbaar. Als er iets is, aarzel niet om het mij mee te delen. Zo nodig kan ♥Nikki♥ je mijn email adres geven. Veerle, je zal wel tevreden zijn, neem ik toch aan.
Bij het schrijven van de boekpresentatie was ik heel nuchter, deed mijn best om superlatieven en gevoelsopwellingen weg te laten, maar als ik je portret toegevoegd heb… Ik moet het kwijt, vergeef het me, vanaf toen zag ik je als “potentieel”. Ik werd smoorverliefd en betreurde dat ik mijn dagdroom niet waargemaakt heb om je in de HOB Muntplein te komen opzoeken. Misschien beter zo, maar weet dat je vriendin Nadja vanaf nu smoorverliefd op je werd. Je bent werkelijk heel mooi en straalt zoveel edelheid uit. Als ik ooit een roman schrijf, zal je een van de hoofdpersonages zijn. Mijn edele ♥♥Enissa♥♥ is op de hoogte, zoals over alles wat ik voel en doe, we hebben geen geheimen voor elkaar. Het komt in orde met een hete liefdesnacht, waarbij ze me niet verbiedt om aan Veerle te denken en over haar te fantaseren en zelfs haar naam te spreken.Je suis à toi, mea culpa.
Dus vlug naar “Politiek en Cultuur” en weet me iets te zeggen. Ik ben zo benieuwd...
Kus! Je smoorverliefde vriendin die voor je dweept
Nadja
♀♀

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.